Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Design-Check beim ID. Crozz. Budućnost u svom najboljem izdanju.

Design-Check beim ID. Crozz. Budućnost u svom najboljem izdanju.

Ova studija električnog auta klizi ulicama Los Angelesa kao u naučnofantastičnom filmu. Gotovo nečujno. A oko njega se svejedno stvara velika buka. Naime, električni automobil ID. Crozz privlači sve poglede. Njegovi dizajneri Diana Zynda, Cihan Akcay i Vagarsh Saakyan znaju zašto.

Cihan Akcay

  • radi već sedam godina za Volkswagen u Wolfsburgu
  • bio je član tima za dizajn eksterijera modela ID. Crozz

Što se probije u Kaliforniji, često postane svetski modni trend. To se posebno odnosi na Los Angeles. Nigde drugde nema više električnih vozila. A nigde drugde inovativan životni stil nije tako važan deo svakodnevice kao kod najvećega kalifornijskog grada. Onde se sada takođe predstavlja nova familija ID. modela marke Volkswagen. To je familija modela koji savršeno odgovaraju vama i vašem životu. Deo nje: ID. Neo, kompaktno malo vozilo. ID. Buzz, Volkswagenov mikrobus budućnosti. A njih sve predvodi ID. Crozz, elegantno crossover terensko vozilo (CUV). Volkswagen sa njima od 2020. godine namerava da naelektriše svakodnevicu. Zato su u ID. modelima raspoložive najnaprednije tehnologije, npr. inovativan električni pogon i autonoman mod vožnje². Ali posebnu pažnju privlači novi dizajn. Ali zašto je to tako? Dizajnerski tim marke Volkswagen razvio je koncept koji objedinjuje oblik, funkciju i slobodu. I pored toga već danas donosi oličenje budućnosti na ulicu. "Ovde je nastao samostalan jezik dizajna koji se razlikuje od dizajna standardnih vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem", objašnjava dizajner eksterijera marke Volkswagen Cihan Akcay.

"A posebno u sada predstavljenim ID. modelima postoji ceo niz detalja koji predstavljaju novi jezik dizajna."

ID. Vizzion nije samo vizija, već i nacrt za serijsko vozilo. Ovaj model bi trebao da se pojavi 2020. godine. I to prvo sa standardnim rukovanjem, dakle sa upravljačem i papučicama. A tek u kasnijoj fazi razvoja autonomni mod vožnje će preuzeti upravljanje vozilom.

Najlepši oblik slobode: novi dizajn.

Tri ID. vozila nalaze se na parkiralištu "Golden Shore", na lokaciji odmah uz prvi red do mora obalne linije Long Beacha. Prolaznici se zaustavljaju i dive električnim automobilima futurističkog izgleda. Ali šta je povod takvoj fascinaciji? Po čemu se dizajn modela ID. Crozz razlikuje od dizajna drugih savremenih vozila?

"ID. Crozz diže dizajn marke Volkswagen na novi nivo", rekao je Cihan Akcay. Markantne linije, tipične za vozila marke Volkswagen, u bočnom prikazu modela ID. Crozz se ublažavaju zaobljenom linijom. Tako se njegovi točkovi posebno ističu. "Ova zaobljena linija izvire u zadnjem blatobranu, proteže se sa dubokim uvlačenjem preko bočnog dela vozila i ponovno završava u izbočini ispred prednjih blatobrana. To su dve linije koje, kao što je karakteristično, imaju jednako kretanje." Međutim, ova svojstva ne oblikuju samo izgled bočnog dela modela ID. Crozz. "I u pogledu odozgo zaobljena linija izgleda trodimenzionalno. Uprkos svojoj konstrukciji koja nalikuje SUV³ vozilu, ID. Crozz vrlo je efikasan zbog svoje posebne aerodinamike."

Novo lice: inovativni potpis svetala.

Potpis svetala modela ID. Crozz i druga dva ID. modela tako je jedinstvena da ćete je prepoznati već izdaleka. "Svetlo je nešto što dopire do emocija ljudi. Inscenacija svetla stoga postaje sve važnija. Ona pridonosi tome da se ID. Crozz posebno istakne iz mase novih vozila", objašnjava Cihan Akcay. LED glavna svetla povezana su svetlosnom trakom. U sredini svetli logotip marke Volkswagen - dodatna novost kod familije ID. vozila. "Već je pri dnevnom svetlu ID. Crozz pravi magnet za poglede, ali tek će u tami svetlosni detalji doći do punog izražaja. Kada se uključi osvetljenje, prvo će pulsirati Volkswagen amblem. Polazeći iz njega, postupno će se uključivati svetlosna traka. Ona se proteže vodoravno duž celokupnog prednjeg dela vozila. U nastavku LED diode oblikuju konture glavnih svetala. Tako nastaje svetleće lice vozila tipično za marku Volkswagen, koje pozdravlja vozača i pruža mu emocionalnu dobrodošlicu."

Vagarsh Saakyan

  • radi već sedam godina za Volkswagen u Wolfsburgu
  • bio je član tima za dizajn eksterijera modela ID. Crozz

Diana Zynda

  • radi već 14 godina za dizajnerski tim marke Volkswagen u Wolfsburgu
  • nadležna je za područje boje i varijante opreme električnih vozila

Izraz stava na četiri točka: crvena kao istaknuta varijanta.

Prava je istaknuta karakteristika takođe crvena metalik spoljna boja modela ID. Crozz. "Crvena signalizira hrabrost i podstiče zanimanje. Ova je boja odraz ponosa koji pokazujemo sa svojim prvim električnim CUV-om. Pri tome želimo jednom zauvek opovrgnuti kliše da futuristički dizajn uvek mora da bude hladan i nepristupačan. Dizajn materijala modela ID. Crozz odiše udobnošću i toplinom", kaže Diana Zynda, vođa tima za boje i varijante opreme električnih vozila marke Volkswagen. "Naši dizajneri su uvek u potrazi za novim trendovima i konceptima materijala. Pri tome smo dobro umreženi sa odeljenjam za istraživanje marke Volkswagen i Future Labovima (odeljenjima u kojima nastaju futurističke vizije) kako bismo u svom području mogli da budemo što inovativniji. Tako možemo sasvim precizno videti u kom smeru se kreću trendovi i pretočiti ih u svoje nove modele." Dodatno tipično svojstvo porodice ID. modela je izvedba u dve boje. "Kod modela ID. Crozz to je kontrastni crni krov, zahvaljujući kojem se silueta vozila čini ravnijom. Srebrni okvir i C stub svojom bojom se razlikuju od ostatka karoserije modela ID. Crozz. To je element dizajna koji kod svih ID. modela obezbeđuje samostalnu konturu", nadovezuje se Cihan Akcay.

Modelom ID. Crozz možete intuitivno upravljati putem dodirnog ekrana ili glasovnih komandi. U potpunosti bez tastera. Sedišta Alcantara sa posebnom prošivenom strukturom dodatno pretvaraju njegovu unutrašnjost u zonu udobnosti.

Ovo bi moglo da vas interesuje:

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Ihr Volkswagen Team