Ekobilanca

Od nastanka do recikliranja: ekobilanca ID. modela

   

 

Životni vijek automobila i njegov utjecaj na okoliš

Kako bi omogućili proizvodnju električnih automobila optimiziranu u pogledu CO₂, naši stručnjaci utvrđuju ključne točke emisija CO₂ za vozilo. U tu svrhu oni izrađuju ekobilancu (eng. Life Cycle Assessment, LCA) u skladu sa svojom najboljom tehničkom procjenom. Tom metodom u skladu s normama ISO (DIN EN ISO 14040 i DIN EN ISO 14044) obuhvaćene su sve komponente automobila i na temelju nje se utvrđuje kako taj automobil utječe na okoliš kroz cijeli životni ciklus - od dobivanja sirovina preko proizvodnje, montaže i faze korištenja pa sve do rastavljanja u svrhu recikliranja korištenih materijala.

 

Ekobilancama se analiziraju različite kategorije utjecaja. Jedna od njih je potencijal globalnog zatopljenja, gdje se učinci na okoliš preračunavaju u takozvane ekvivalente CO₂ (CO₂e) te se na temelju te mjerne jedinice omogućava usporedba njihova učinka na klimu.

Održivost treba učiniti mjerljivom

Učinci na okoliš utvrđuju se posebnim softverom koji sadrži bazu podataka s prosječnim informacijama o uzvodnom opskrbnom lancu. Tako izračunate vrijednosti nisu potpuno pouzdane te se mogu promijeniti zbog redovitih aktualiziranja metode izračuna. Za proizvodne faze koje iziskuju iznimno velike količine energije, primjerice proizvodnja baterijskih ćelija, marka Volkswagen za ID. modele koristi konkretne podatke pojedinih dobavljača umjesto prosječnih vrijednosti. Taj se postupak također naziva specifična ekobilanca. Tako sažeto možemo vidjeti kako djeluju mjere uz pomoć kojih smanjujemo emisije CO₂ - i koliko je stvarno velika količina CO₂e koju treba kompenzirati.

Za CO₂ otisak naših ID. modela u obzir se uzimaju ekvivalenti CO₂ opskrbnog lanca te proizvodnje i logistike.    

 

Dio izračuna su i transport vozila do trgovaca u cijeloj Europi, prvo punjenje baterije prije primopredaje kupcima i rastavljanje električnih automobila u svrhu recikliranja (bez visokonaponske baterije). Jedino što nije uključeno su ekvivalenti CO2 koji nastaju tijekom daljnjeg korištenja i održavanja. Rezultate ekobilance neovisno provjerava i certificira TÜV NORD Cert.

1 opskrbni lanac / 2 proizvodnja / 3 logistika / 4 prvo punjenje VN baterije


Sve to Volkswagen uzima u obzir pri utvrđivanju ugljičnog otiska električnih automobila iz obitelji ID. modela.

Certificiran kao „klimatski neutralan proizvod”

Sada kada znamo kolike su emisije CO₂ pri proizvodnji ID. modela, idemo korak dalje i kompenziramo iste. To za vas znači da će vam vaše ID. vozilo biti predano neutralno u pogledu emisija CO₂ - to vam svakako jamčimo¹. Naime, neovisno ispitno tijelo TÜV NORD Cert certificiralo je automobil pri primopredaji kao "klimatski neutralan proizvod"

Emisije CO₂ će se - ako je moguće - izbjeći i smanjiti neposredno kod tvrtke Volkswagen. Poduzeća koja će provoditi predisporuku bit će obvezna poštovati mjere izbjegavanja i smanjenja. Emisije CO₂ koje se neće moći izbjeći i smanjiti ni kod tvrtke Volkswagen ni odgovarajućim obvezama u dobavljačkom lancu bit će kompenzirane u jednakom iznosu certificiranim projektima za zaštitu klime.

Ovde prikazana vozila mogu u pojedinim detaljima da se razlikuju od aktuelnog programa isporuke za Srbiju i Crnu Goru. Kod nekih primera prikazana je dodatna oprema koja je dostupna uz doplatu. Sve cene su neobavezujuće, nekartelisane preporučene maloprodajne cene i uključuju PDV.

Close
Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Novi ID. 7

Novi ID. 7

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Ihr Volkswagen Team