Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Novi Tiguan osvojio pet zvezdica na strožijem NCAP testu.

2016-06-23

Novi Tiguan je danas nagrađen najvišom ocenom sa pet zvezdica od strane Nezavisne evropske organizacije za zaštitu potrošača Euro NCAP. Najnovija generacija omiljenog SUV-a je sa najboljom ocenom položio test bezbednosti prema zahtevnim NCAP postupcima i time spada u najbezbednije automobile Evrope. 

Sveobuhvatnu ocenu bezbednosti od pet zvezica za novi Tiguan čine rezultati iz četiri oblasti: zaštita odraslih putnika i dece, zaštita pešaka i sistemi podrške za vozača. Obiman program testiranja Euro NCAP (European New Car Assessment Programm = Evropski program za ocenjivanje novih vozila) novi Tiguan je prebrodio sjajnim rezultatom - i to ne samo zahvaljujući prvoklasnom paketu sigurnosti koji se sastoji od optimizovane strukture karoserije, visokoefikasne kombinacije sigurnosnih pojaseva, sedišta, vazdušnih jastuka i inovativnih sistema podrške. 

Euro NCAP se od 1997. ubraja u jedan od najvažnijih standarda po pitanju bezbednosti vozila u Evropi. Uslovi testiranja su i ove godine još više pooštreni. Kod sveobuhvatnih testova koji se odnose na zaštitu odraslih novi Tiguan je dobio izvanrednih 96 procenata od maksimalne ocene. 

Izvanredan rezultat - sa 84 procenata od mogućeg broja bodova - novi Tiguan je ostvario i u domenu zaštite dece. Ove godine su po prvi put za ocenjivanje upotrebljene nove lutke za testiranje koje simuliraju decu (dummies). Zahvaljujući serijskim sistemima za pričvršćivanje dečijih sedišta ISOFIX i Top Tether kao i zatezačima pojaseva u 2. redu sedišta, deca su odlično zaštićena u slučaju frontalnog i bočnog. 

U modelu Tiguan kategorija zaštite pešaka ocenjena je sa ukupno 72 procenata. U ovom slučaju, naročito pozitivno su ocenjeni konstrukcioni detalji modela Tiguan koji umanjuju opasnost od povređivanja pešaka. U to se ubraja takozvana "aktivna hauba motora" koja bi u slučaju sudara trebalo da doprinese smanjenju opasnih povreda glave. Zbog toga je ovaj omiljeni SUV opremljen sistemom kočenja u nužnim situacijama - što je novitet u modelu Tiguan - i sistemom za uočavanje pešaka koji reaguje na nezaštićene učesnike u saobraćaju. 

U delu sigurnosnih sistema podrške Tiguan se potvrdio serijskom elektronskom kontrolom stabilnosti ESC, sistemom za upozorenje o nevezanim pojasevima u zadnjem delu vozila, sistemom kočenja u nužnim situacijama "Front Assist" i sistemom za ostanak u saobraćajnoj traci "Lane Assist". Ovim su sa 69 procenata od ukupnog broja bodova zahtevi u ovom delu znatno nadmašeni.