Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Kako mogu da punim?

Jednostavno punjenje. Elektromobilnost će trajno promijeniti naše ponašanje. Uostalom, nećete voziti do benzinske stanice sa vašim električnim vozilom, ali možete napuniti bateriju svog električnog automobila skoro svuda: kod kuće preko kućne šuko utičnice, wallboxa, javnih punjača ili stanica za brzo punjenje. Kada ga isprobate, brzo shvatite da je to skoro jednako lako kao punjenje pametnog telefona.

Trebalo bi da upoznate hardver za vaš električni automobil.

Stavite utikač, priključite energiju.

Kod kuće postoji rješenje koje se montira na zid: Wallbox. Ovo je opciono dostupno i nudi maksimalnu moguću snagu punjenja trenutno do 11 kW. Ako svoj električni automobil napunite na opcionoj zidnoj kutiji, morate samo da priključite kabl za punjenje sa utikačem u utičnicu za punjenje vašeg automobila. To je jednako udobna stanica, koju može da obezbijedi i vaš poslodavac. Kabl za punjenje je obično već instaliran. Kada na javnoj stanici za punjenje nije dostupan kabl, jednostavno koristite priloženi kabl za punjenje, koji uvijek treba da imate u prtljažniku vašeg vozila.

Razlikujemo dva tipa.

AC-Punjenje
U osnovi, razlikuju se dva tipa punjenja: U AC punjenju, ispravljač instaliran u vozilu pretvara električnu energiju iz javne AC mreže u potrebnu jednosmjernu struju.

DC-Punjenje
U drugom režimu punjenja, DC punjenje, naizmjenična struja van vozila se pretvara u jednosmernu struju - na primjer u stanici za punjenje. Prednost je u tome što prilikom punjenja npr. na autoputu - moguće je veće opterećenje i skraćuje se vrijeme punjenja.

Razlikujemo dva tipa konektora.

Uključite, napunite, otključajte i isključite utikač. Tako je lako napuniti električni automobil. U poslednjih nekoliko godina, dve vrste priključaka za punjenje postale su standard u Evropi:

Typ 2 (Mennekes)
Combo-2-Stecker

Utikač tipa 2 ("Mennekes utikač") služi za sporo punjenje i ispunjava evropski standard za AC punjenje. Većina javnih stanica za punjenje opremljena je najmanje jednom utičnicom tipa 2.

AC punjenje kod MEB-a sa 7 do 11 kW: Dakle, ako imate Wallbox kod kuće, možete se puniti sa 11 kW svake noći.

Za brzo punjenje, CCS punjenje (Kombinovani sistem punjenja) je standard u Evropi. Odgovarajući utikač za punjenje ima dodatne kontakte za brzo punjenje jednosmernom strujom. Sa tipom utikača pod nazivom "Combo 2 plug" možete puniti na svim javnim punjačima sa DC punjenja snage 22 kW.

Tako brzo punjenje baterije.

Od utičnice do stanice za brzo punjenje

Jednostavno pravilo kaže: Što je veća snaga punjenja, proces punjenja je brži. Međutim, trajanje može značajno varirati - u zavisnosti od stanja napunjenosti baterije. Tokom procesa punjenja, primjetni su i okolni uslovi kao što su temperatura ili temperatura akumulatora u vozilu. Da li, na primjer, punite svoj ID. u kućnoj / Schuko utičnici, možete lako pokriti dnevne potrebe sa 2.3 kW po satu preko noći. Brže je na zidnoj ili AC stanici za punjenje.

Najbrže su punjive stanice za punjenje velike snage (HPC) sa snagom punjenja od 100 kW. Generalno preporučujemo da ne punite svoj električni automobil svakodnevno.

Kako sačuvati bateriju¹⁾.

Pravilno punjenje - korak po korak:

Korak 1

Otvorite poklopac

Korak 2

Priključite kabl za punjenje u stanicu za punjenje ili utičnicu

Korak 3

Povežite utikač za punjenje u automobil

Korak 4

Potvrdite autentičnost (ako je potrebno)

Korak 5

Zaključajte auto

Korak 6

Punjenje je počelo