e‐Glosar Šta BEV, povraćaj energije (rekuperacija) ili izraz ,,well-to-wheel" znače? U daljem tekstu ćemo objasniti ključne koncepte iz sveta električne mobilnosti.

BEV

Električno vozilo na beterije (Battery Electric Vehicle), vozilo koje isključivo vozi na snagu baterije. 

Blue Motion

Oznaka proizvoda koja se daje najekonomičnijem modelu Volkswagenove proizvodne linije. 

Komunikacija auto-prema-autu

Razmena direktnih podataka i informacija između motornih vozila koji će vam pomoći u poboljšanju bezbednosti na putu i povećanju stope protoka saobraćaja u budućnosti.

Komunikacija auto-prema-X

Komunikacija vozila sa njihovim okruženjem, što će pomoći sprečavanju saobraćajnih nesreća i zagušenja saobraćaja u budućnosti. 

CO2

Ugljen-dioksid, gas bez boje i bez mirisa koji se stvara tokomk procesa sagorevanja. CO2 se smatra glvanim uzrokom efekta zelene bašte i globalnog zagrevanja. Samo u 2007. godini, procenat CO2 u emisijama gasa zelene bašte iznosio je 88 posto.

DSG menjač sa dvostrukom spojnicom

Automatski ručni menjač koji omogućava u potpunosti automatske promene brzine koje se mogu uraditi bez vidljivog prekida snage vožnje, zahvaljujući dvema polovinama sistema zupčanika.

Smanjivanje

Smanjenje zapremine motora sa istovremenim povećanjem njegove specifične performanse ili gustine obrtnog momenta je moguće uz pomoć izazvane indukcije. Smanjenje zapremine pomaže smanjenju potrošnje goriva i emisija izduvnih gasova. 

Električna vozila

Automobili koji se pokreću na struju, pre nego na gorivo. Preciznije, ovaj izraz obuhvata i vozila na baterije, kao i vozila na gorivne ćelije, zavisno od toga gde se čuva energija. Uopšteno govoreći, izraz ,,električno vozilo" se skoro uvek koristi da opiše vozila na baterije (BEVs), koje se pokreću samo na struju.

Emisija

Izbacivanje substanci ili oblika energije u životnu sredinu. Glavne emisije koje nastaju od drumskog saobraćaja su ugljen-monoksid (CO), natrijum oksidi (NOx), sumpor-dioksid (SO2), ugljovodonici (HC) i CO2. Dizel motori takođe emituju čestice čađ, prašinu. Moderni sistemi za filtraciju smanjuju ih na minimum.

Hibridna vozila (HEV)

Potpune hibride karakteriše činjenica da se mogu pokretati na bilo koji od dva pogona. Motor sa sagorevanjem i elektro motor se generalno mogu koristiti i zajedno kao pogon.

Intermodalni koncepti transporta

Cross-transport mobilnost i koncepti saobraćaja koji dozvoljavaju prelazak, bez problema, između aviona, autobusa i železnice, električnih vozila, vozila koja se rentiraju i bicikala.

Konstrukcija male težine

Tehnika konstrukcije čiji cilj je maksimalna ušteda na težini. Nezavisno od pogonskog sistema, konstrukcija male težine je najefikasnija opcija za uštedu goriva i smanjenje emisija.

Litijum-jon baterije koje se mogu ponovo puniti

Baterija koja se može ponovo puniti sa veoma velikom gustinom energije, termički je stabilna i praktično bez ikakvog dejstva memorije. Volkswagen se oslanja na ovu tehnologiju zbog njenih pozitivnih svojstava.

Memorijsko dejstvo

Gubitak kapaciteta kod određenih vrsta baterija koje se mogu iznova puniti, a koje nisu u potpunosti ispražnjene pre nego što su ponovo napunjene. Pretpostavlja se da baterija ,,opaža" potražnju za energijom i vremenom samo obezbeđuje količinu energije koja je bila potrebna kod prethodnih procesa pražnjenja, umesto originalne količine punjenja.

Mikro hibridi (TDI BlueMotion

U najtačnijem smislu, nisu zaista prava hibridna vozila, nego pre proširenje motora sa sagorevanjem. Mikro hibridi štede gorivo uz pomoć start/stop sistema ili vrše povraćaj energije koja je proizvedena tokom kočenja (,,povraćaj energije") i njome pune bateriju vozila da bi oslobodila alternator. Međutim, zahvaljujući ovoj delimičnoj elektrifikaciji, sa dodatnom definicijom, možemo ih uključiti u hibridna vozila. Mikro hibrid nema elektromotor.

Delimični hibridi

Vozila čija električna komponenta čini samo mali deo koncepta vožnje. Međutim, poseduju veću elektrifikaciju nego mikro hibridi, pošto imaju svoju sopstvenu bateriju koja se može ponovo puniti i elektromotor. Bez obzira na to, pokretanje ovih vozila samo na struju nije još uvek moguće kod delimičnog hibrida, osim ukoliko vozilo nije potpuni hibrid, gde postoji podrška motoru sa sagorevanjem. Volkswagen će se zato osloniti na tehologiju potpunog hibrida.

MQB
Zelena struja

Eko-elektricitet ili zelena struja je struja koja je stvorena iz obnovljivih izvora energije ili iz kogeneracije koja nije škodljiva po životnu sredinu; fizički, ne razlikuje se od sive struje.

Maksimalna količina nafte

Tačka na kojoj je globalno dostignuto najveće vađenje nafte, nakon čega se proizvodnja smanjuje svake godine. Međunarodna agencija za energetiku (International Energy Agency, IEA) procenjuje da će ova tačka biti distignuta 2020. godine. Što manje bude bilo nafte, benzin i dizel će biti skuplji. To je još jedan razlog zašto su potrebne alternativne tehnologije vožnje.

Plug-in hibridi (twinDrive BlueMotion)

Plug-in hibridno električno vozilo je vozilo koje kombinuje motor sa sagorevanjem i elektromotor. Baterija koja se može ponovo napuniti se može puniti na utičnici za električnu energiju (za razliku od potpunog hibrida čija baterija se može ponovo puniti samo povraćajem energije). Plug-in hibridi mogu da se voze značajno duže samo u režimu na struju. Plug-in hibridi mogu da voze oko 50 kilometara samo na struju, sa motorom na sagorevanje koji se uključuje na dužim rastojanjima. Ova vozila su idealna za ljude koji se voze po gradu, ali i idu na duža putovanja.

Smart Grid (pametna rešetka)

,,Inteligentna" elektro mreža koja koristi moderne informacije i komunikacionu tehnologiju da bi, na primer, integrisala energiju koja nije generisana centralno, u svrhu optimizacije upravljanja opterećenjem ili u cilju upravljanja energijom od strane klijenta. Cilj je da se obezbedi napajanje energijom na osnovu ekonomičnog i pouzdanog funkcionisanja ovog sistema.

Start/stop sistem

Sistem koji smanjuje potrošnju goriva automobila. Motor sa sagorevanjem se zaustavlja uz pomoć razvodnog ventila kočionog sistema generatora i dotok goriva se gasi kada automobil usporava ili stoji nepomično u saobraćajnoj gužvi. Startuje se u potpunosti automatski kada vozač pritisne pedalu gasa ili podigne stopalo sa kočnice. Postoji potencijalna ušteda goriva, posebno u gradskom saobraćaju gde postoji mnogo faza kada je vozilo obično u stanju mirovanja.

Tank-to-Wheel

pogledajte Well-to-Wheel.

TDI

TDI je oznaka koju je dao Volkswagen dizel vozilima sa direktnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem. Ključne karakteristike TDI motora su njihova ekonomičnost, male emisije, velika izlazna snaga (obrtni momenat) i veoma velika efikasnost u pogledu energije. U mnogim zemljama, TDI je registrovani trgovački znak kompanije Volkswagen AG.

Think Blue.

Volkswagenova inicijativa za mobilnost i održivost koji nisu štetni po životnu sredinu. Ovo ime potiče iz slogana ,,Mislite malo" koji je išao ruku pod ruku sa pričama o uspehu Volkswagenove bube 1960-tih. Dok je tada značio nuđenje pristupa mobilnosti što većem broju ljudi, ,,Mislite plavo" ima za cilj da vodi ka tranziciji ka mobilnosti koja nije štetna po životnu sredinu i takvom stilu života. Više o ,,Razmišljajte plavo".

TSI

Ovo ime je dato vrsti motora koji obuhvata sve benzinske motore sa direktnim ubrizgavanjem goriva i jednim ili duplim double charged, direct injection petrol motors in Volkswagen vehicles. The concept includes different charging versions and capacities, as well as different numbers of cylinders and their arrangement. With its TSI technology, Volkswagen has succeeded in creating engines that offer benefits from lower fuel consumption, at the same time winning over customers with their superior power discharge.

Hibrid

Potpune hibride karakteriše činjenica da se mogu pokretati na bilo koji od dva pogona. Motor sa sagorevanjem i elektro motor se generalno mogu koristiti i zajedno kao pogon.

Well-to-Tank

pogledajte Well-to-Wheel

Well-to-Wheel

Ukupna potrošnja energije i emisije gasa goriva sa efektom staklene bašte izazvane proizvodnjom, nabavkom i upotrebom. Kod sirove nafte ovo počinje u bušotini, ppreko rafinerije, mreže pumpi i rezervoara vozila do proizvodnje energije u vozilu. Ovaj stav je podeljen na dva koraka: well-to-tank put opisuje nabavku goriva, dok tank-to-wheel put opisuje upotrebu goriva u vozilu i emisije koje se stvaraju dok vozilo radi. 

Vozilo sa nultom emisijom (Zero Emission Vehicle, ZEV)

ZEV, vozilo sa nultom emisijom je vozilo koje ne emituje štetne izduvne gasove kada se vozi i usaglašeno je sa tzv. graničnim vrednostima nulte emisije. Međutim, da bi se vozilo smatralo vozilom nulte emisije u sveukupnoj ravnoteži energije, električna energija koja se koristi za vožnju ovog vozila mora poticati iz obnovljivih izvora. 

Close
Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi